In Beeld 103
Loading...

Droom & Drive
Door Peter van Tuijl

Peter Zegveld Collectief Brabant en de Landelijke Groep Portret

Van karakterkoppen naar verhalende portretten

In het Brabantse Someren fotografeerde Peter de rockbandjes van weleer. Wilde koppen en houdingen, waaruit de gepassioneerde beat helemaal tot zijn recht kwam.

“Die regionale bandjes vond ik geweldig. Ik hield van muziek èn fotografie. En alles zelf in zwart-wit in de doka en dan ermee naar de fotoclub. Maar ja, op een gegeven moment is daar het huwelijk en komen er kinderen en hoewel ik altijd ben blijven fotograferen komt het dan toch een tijdje op de tweede of misschien wel derde plaats. De laatste tien jaar neemt de fotografie weer een centrale plaats in. Je kunt gerust zeggen dat het voor mij een uitlaatklep is. Ik heb nog steeds een grote voorliefde voor zwart-wit. Mijn fotografie is wel veranderd. Ik ben erin gegroeid en laat meer mijn gevoel spreken. Mijn omgeving noemt mij een gevoelsfotograaf. Misschien komt dat doordat ik veel met mensen werk. Gehandicaptenzorg vraagt dat je dicht bij de mens staat voor wie je de zorg hebt. Dat heeft ook alles te maken met gevoel en verbinding.”

Peter vertelt me over een project dat hij samen heeft gedaan met een bevriende kunstenares die artrose heeft.

“We hebben samen foto’s gemaakt die de ziekte en zijn gevolgen verbeelden. Het was best een heftig proces, waardoor we elkaar beter hebben leren kennen en waardoor ik ook anders naar mijzelf als fotograaf ben gaan kijken. Daarnaast heb ik ook andere projecten met haar gemaakt.”

Zijn stijl in de fotografie is rauw, grofkorrelig en contrastrijk zwart-wit om de emotie meer naar buiten te brengen.

“Ik werk sterk vanuit mijn intuïtie van het moment. Als ik met iemand heb afgesproken voor een fotoshoot, stop ik wel wat attributen of kleding in een koffertje, maar het komt er zelden uit. Ik ben niet zo goed in allerlei dingen vooraf te bedenken. De creativiteit komt veel meer tijdens het werken met het model.”

LG PORTRET
Peter is lid van de Landelijke Groep PORTRET van De FOTOBOND. In deze groep vind je heel verschillende fotografen met heel divers werk. Het begrip portret wordt breed geïnterpreteerd. Ik heb weleens een van hen horen zeggen dat alleen de handen van iemand al een portret kunnen zijn. Wil je meer weten van deze inspirerende groep of overweeg je lid te worden neem dan contact op met de coördinator Gerard Hol

Model of mens? is mijn vraag.

“Ik noem het een model, als vakterm. Voor mij gaat het altijd over de mens, hoe mensen zijn, hun dromen, wat hun achtergrond is en vooral ook hoe ik het beleef. Samenwerken leidt voor mij vaak tot een foto die mijn interpretatie is van degene die ik fotografeer. Daarmee worden het ook persoonlijke beelden. Sommigen die mijn foto’s zien denken dat ik voortdurend aan het ensceneren of regisseren ben. Niets is minder waar. Vaak geef ik geen enkele instructie en laat ik degene voor de camera er gewoon zijn en haar of zijn eigen ding doen.”

Peters portretten vinden hun weg op social media, op zijn eigen website en in exposities samen met anderen. Hij verkoopt af en toe wat werk en soms komt er ook een opdracht langs. “Ik hoef er niet van te leven, wat maakt dat ik kan maken wat ik wil en mijn eigen weg kan gaan.”

Hij vertelt dat hij heel veel meer foto’s maakt van dingen die hij toevallig tegenkomt of wat hem opvalt.

“Soms lijkt het niks, een vlek op de muur of een waterdruppel. Voor anderen is het waarschijnlijk ook niks, maar ik word erdoor geboeid en leg het vast. Gewoon, voor mijzelf.”

Ik ben wel benieuwd naar dit werk en hoewel ik hem interview vanwege zijn portretten wil ik die foto’s ook graag zien en er enkele van in dit artikel opnemen. Stille, beschouwende en poëtische foto’s komen tevoorschijn.  

Ik denk dat er veel meer fotografen zijn die bepaalde foto’s niet laten zien, zelfs niet aan hun fotovrienden in de club of elders. Waarschijnlijk betitelen ze die foto’s ook als weinigzeggend of onbenullig. Terwijl het hele persoonlijke foto’s zijn die veel vertellen hoe je naar je omgeving kijkt en hoe je die beleeft. Misschien zouden fotoclubs één keer per jaar hun leden moeten vragen om – in hun ogen – onbenullige foto’s te laten zien. Volgens mij kan het leiden tot hele mooie persoonlijke gesprekken over fotografie.

“Mijn foto’s zijn in de loop van de tijd meer open geworden. Ik hoop dat ze mensen raken. Dat emoties herkend worden en dat ze de kijker uitnodigen tot kijken en voelen, er iets van te vinden. Ik houd nog steeds van mooie koppen, maar probeer nu met mijn foto’s toch dieper te gaan en veelzeggender te zijn. Dat ontstaat ook achteraf bij de bewerking. De laatste tijd combineer ik vaak foto’s met elkaar. Verschillende lagen, waardoor ik iets kan laten zien dat me zelf bezig houdt. Het gaat over mensen, maar vooral ook over mijn persoonlijke beleving en emoties.”

Galerij

  • Foto’s Spreken

    Vorige pagina
  • Amsterdam Winter Foto Challenge

    Volgende pagina

Volg ons op Social Media!

©2024 | Fotobond – alle rechten voorbehouden