In Beeld 103
Loading...

reacties en mededelingen

Reacties column en mededelingen

Waarom de rem erop? - Rob van Doorn

Graag reageer ik op de column van In Beeld 102: “Wat zien ik?” van Willem Melching, subtitel “Willem weet van wanten”. Ik ben hier eerlijk gezegd niet van overtuigd. Concreet reageer ik op een paar stellingen, waarmee ik het volstrekt oneens ben.

WM: “fotografie kan per definitie niet abstract zijn”.
De column benadrukt vnl. het abstraheren van de werkelijkheid, waarbij m.i. WM graag dichtbij huis wil blijven en houvast zoekt om “de weg niet kwijt te raken”. Hij gaat voorbij aan het creatieve proces, dat m.i. belangrijker is dan het resultaat. Creativiteit is m.i. een ander woord voor ‘loslaten’. Loslaten van normen, regels, conventies, kaders, opvattingen en dus ook wat ‘fotografie’ is. Het vasthouden aan ‘de echte werkelijkheid’ en het inkaderen van fotografie geeft aan dat WM beperkingen oplegt aan de creativiteit.

WM: “fotografie is immers een afbeelding van de werkelijkheid” en “ons te concentreren op de echte werkelijkheid”.
‘De echte werkelijkheid’ die hij beschrijft bestaat niet. Het is altijd een subjectieve registratie van een situatie. Er is wel een persoonlijke opvatting van de werkelijkheid van een bepaald moment, gekleurd door fototechnische zaken als camerastandpunt, compositie, gekozen diafragma, etc. en door de emotie die je voelt, die dan ook de waarneming van ‘de werkelijkheid’ op dat moment beïnvloedt. ‘De werkelijkheid’ wordt door verschillende mensen anders waargenomen. Behalve het beleven van het heden, neemt de waarnemer ook zijn verleden en toekomst mee. Een jongere met weinig ervaring en hoge toekomstverwachtingen ervaart een beeld anders dan een oudere met weinig toekomst en veel ervaring. Het gaat altijd om een door jezelf geconstrueerde werkelijkheid. Hoe je die construeert hangt dus af van je creatieve vermogen en in hoeverre je durft los te laten.

WM: “in de meeste abstracte foto’s ontbreken essentiële fotografische elementen”.
Abstracte kunst gaat over het door de schepper weglaten van in zijn/haar ogen minder relevante zaken en meer focus op de essentie. Dit is in de fotografie niet anders. De door WM gewenste noodzakelijkheid van de essentiële elementen die hij noemt is een persoonlijke opvatting, die aangeeft dat hij zich daartoe wil beperken, maar is geenszins een stelregel die voor iedereen zou moeten gelden. In tegendeel!
WM focust zich op een abstracte registratie van de tastbare en herkenbare werkelijkheid, waarbij hij verwijst naar b.v. Mondriaan. Het is onjuist te stellen dat Mondriaan geen relatie had met de werkelijkheid; hij bracht echter alles terug tot lijnen en vlakken en schilderde dus wel de werkelijkheid zoals hij die zag.
Er zijn meer soorten abstracte fotografie, zoals het fotograferen van emoties (woede, angst, liefde, etc.) zonder dat er herkenbare zaken in beeld worden gebracht. Maak b.v. een beeld van de emotie ‘jaloezie’ met alleen kleur en abstracte vormen zonder enig herkenbaar element.

WM: “het is beter om abstractie aan de beeldende kunsten over te laten”.
In mijn ogen is fotografie een moderne kunstvorm, die een camera en digitale bewerking gebruikt als gereedschap. Fotografie maakt m.i. onlosmakelijk deel uit van de beeldende kunsten.
Waarom moet ik mij als fotograaf vaak verdedigen tegen toeschouwers, maar ook tegen fotografen, die fotografie in de hoek willen zetten van registratie? Waarom rijden met een aangetrokken handrem? Angst om los te laten?
Ik wil pleiten voor een open houding en vrijheid in expressie over welke vorm van fotografie dan ook. Het is een keuze om je eigen benadering hierin te vinden, maar laten wij elkaar niet beperken. Laten wij de rem eraf halen en elkaar stimuleren om vol in het creatieve proces te stappen.

Respect - Marleen van Unen

Met verwondering las ik de column van Willem Melching in In Beeld 102. Het gebrek aan respect voor andermans fotografie druipt van het hele artikel af. Je hoeft niet van abstracte fotografie te houden, maar een beetje waardering voor het serieuze werk van mede-fotografen is toch zeker op zijn plaats.

Het is duidelijk dat WM amper kennis heeft genomen van de abstracte fotografie, getuige zijn bewering dat bij die foto’s, ik citeer, “er niets gebeurt, er geen centraal object is en dat de lichtval ontbreekt”. Zou hij toch eens wat beter moeten kijken. B.v. naar het werk van Nicole Tanke.

En of fotografie wel abstract kan zijn? WM denkt van niet, omdat een foto een afbeelding van de werkelijkheid moet zijn. Dat is toch behoorlijk kort door de bocht, getuige de prachtige foto’s die in uw blad verschijnen en soms een compleet gemanipuleerd beeld weergeven. Ook dáár is de werkelijkheid ver te zoeken.

Kijk eens naar het werk van abstracte fotografen als Gillian Lindsay of Chris Friel en niet te vergeten onze eigen Iris Depassé.  U zou aan het werk van Iris b.v. eens een reportage kunnen wijden om zo meer mensen kennis te laten maken met abstracte fotografie.

Mij heeft het in elk geval geleerd dat er méér is dan hetgeen je in een oogopslag kunt zien.

Noot redactie: WM schrijft een column, zijnde een tegendraadse, prikkelende ontboezeming, vaak met een vleugje humor. Geen genuanceerde beschouwing waarmee de redactie het eens hoeft te zijn. Zelf steigerde ik bij de regel dat fotografie per definitie niet abstract kan zijn. En persoonlijk ben ik wat allergisch geworden voor kunsthistorische en filosofische verhandelingen over ‘de (echte) werkelijkheid’. Niettemin plaatsen we natuurlijk een column ongewijzigd, juist om erover na te denken en discussie te stimuleren. Voor die discussie ontbreekt (helaas) meestal de ruimte (en bij 5x per jaar de tijd) in wat een beeldblad wil en moet zijn. Maar uitzonderingen moeten mogelijk zijn. (Wim Broekman)

Exposities in In Beeld

Sinds In Beeld 99 (september ‘20) kondigen we geen exposities meer aan. We verwijzen daarvoor naar de Fotobond site, die er overzichtelijk en actueler méér kan opnemen, met grotere foto’s. Bekijk alle exposities op www.fotobond.nl.

Stuur expositieberichten naar webmaster@fotobond.nl (zie het formulier op de site). Alleen voor de In Beeld nrs. 104 (september ’21) en volgende óók naar de redactie (inbeeld@fotobond.nl) als de statuur van de expositie, activiteit of het jubileum een artikel in dit blad rechtvaardigt.

In Beeld in 2021

Dit blad verschijnt 5x in 2021, d.w.z. 3x volledig en gecombineerd in print + digitaal (febr/maart, september en december), en 2x alleen-digitaal (mei en oktober) met elk ca. de halve omvang. De volgende verschijningsdata zijn ca. 27 augustus, 15 oktober en 3 december (‘op de mat’ resp. in de mailbox).

Zie je als club, afdeling, gespreksgroep enz. aanleiding voor een artikel van enige omvang, liefst in verband met iets bijzonders (manifestatie, bekroning, jubileum enz.) meld dit dan zeer tijdig aan de redactie, zodat we het in de planning kunnen opnemen. Materiaal (tekst + foto’s) moet uiterlijk zo’n 5 weken voor de verschijningsdatum bij de redactie binnen zijn, vooral de geprinte editie heeft een vrij lange productietijd.

  • Afscheid van Gerda Gallé met Trofee

    Vorige pagina
  • Voorpagina

    Volgende pagina

Volg ons op Social Media!

©2024 | Fotobond – alle rechten voorbehouden