In Beeld 112
Loading...

Thema
Door Rob Agterdenbos

Wilde Dieren

Natuurfotografie is binnen de Fotobond niet al te populair. Zelden scoort een natuurfoto hoog in onze eigen wedstrijden. Met een goede landschapsfoto kun je nog wel goede sier maken, maar foto’s van bloemetjes en beestjes horen op de fotoclub niet thuis. Althans, dat zou je kunnen denken als je ziet hoeveel er in de natuur wordt gefotografeerd en hoe weinig wij daarmee voor de dag durven te komen. Hoe komt dat?

Roelof Moorlag, FC Daguerre

Kurt Vansteelant, AFV Kontrast, Tilburg

Gerrit Groshart, persoonlijk lid

Hans de Cortie, FC Bellus Imago, Veldhoven

Onze natuur en die in nabije en verre vakantielanden ziet er vaak fantastisch uit. Je ziet prachtige bloemen, vogels en ondanks de toenemende verstedelijking nog steeds veel wild. Daar zit het probleem niet in. Wij vrijetijdsfotografen willen graag ons persoonlijke stempel op een foto zetten, herkenbaar en onderscheidend zijn, de beste worden van de club, of stickers krijgen in bondswedstrijden. Haal een mentor binnen de club en je gaat werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Word lid van een landelijke gespreksgroep en je merkt dat je niet voor de dag kan komen met een zogenaamde ‘registratie’ van iets dat je onderweg tegenkwam of een ‘kalenderplaat’ van wat je mooi vindt. Dáár vind je de oorzaak.

Iets dat mooi is van zichzelf, laat zich moeilijk aan je persoonlijke stijl onderwerpen. Een mooi landschap kun je op vele manieren fotograferen. Je kunt op zoek naar een fantastische vlakverdeling, een sterke structuur of ritme. Het helpt als je de tijd neemt om goed te kijken waarom je voor de schoonheid van het landschap viel, en vervolgens terugkomen als er mooier licht is. Met de flora en fauna zijn de mogelijkheden beperkter. Je zult eerder geneigd zijn om de schoonheid van een dier nog beter tot zijn recht te laten komen. De natuur leent zich minder voor een fotograaf die zichzelf wil laten zien. Natuurfotografen zijn meer dienstbaar aan anderen. Ze willen ons laten delen in het waarnemen van de schoonheid die ze hebben ervaren.

Doe mee!

Jouw foto(’s) in In Beeld?

Michèl Kosmann, persoonlijk lid

Daan de Haas van Dorssen, persoonlijk lid

Johan Rimmelzwaan, lid DFG en FC ’59 

Gerard Breukers, FG Haaksbergen

Marcel Hakvoort, AFV Blerick

Met het voorgaande in mijn achterhoofd was ik benieuwd naar de inzendingen. Het aantal was redelijk. Thema’s als straatfotografie of architectuur leveren wel meer inzendingen op. Ik bespreek een aantal voorbeelden.

Gerrit Groshart maakte een mooie opname van een leeuwenwelp. Gerrit maakt de natuur mooier door een goede uitsnede te maken en vanuit een laag standpunt te fotograferen. Van onder naar boven zien we het welpje, dan de onscherpe begroeiing op de achtergrond en vervolgens de lucht. De kleur van het welpje loopt naadloos over in de begroeiing erachter en de onscherpte zorgt ervoor dat je zijn contouren toch kunt zien.

Roelof Moorlag fotografeerde de ruggen van een aantal zebra’s. Hij laat goed zien dat je de natuur toch een beetje naar je hand kan zetten. De karakteristieke tekening van de zebra’s is uniek en heel geschikt voor een abstracte foto. Maar als je kritisch bent, kun je je afvragen of hier nog sprake is van een natuurfoto.

Hans de Cortie en Michèl Kosmann fotografeerden edelherten, zoals je ze op de Veluwe kan zien. De foto’s doen me denken aan het werk van de bekende wildfotograaf Fred Hazelhoff , van wie in het verleden veel foto’s werden gepubliceerd. Hans en Michèl tonen aan dit specialisme ook te beheersen.

Johan Rimmelzwaan laat zien dat dieren net mensen zijn en ook ruzie kunnen maken. Een uniek moment, dat ons iets vertelt over het gedrag van dieren.

Marcel Hakvoort maakte een bijzondere opname van een krokodil. Een indrukwekkende foto die je bijblijft. Een unieke natuuropname die het prima doet in zwartwit.

Goos Veenendaal fotografeerde een zgn. Spekes wever. Een heel mooi Afrikaans zangvogeltje. Goos’ foto is helemaal uit het boekje. De vogel is gestoken scherp, de achtergrond lekker rustig. Een krachtige beeldopbouw met de schuin het beeld inlopende tak met op het einde de wever. Technisch goed, vermoedelijk met de juiste apparatuur, zoals een sterke telelens. Een fotograaf die geduldig heeft gewacht tot het vogeltje terugkeerde naar de plek waar hij hem wilde fotograferen. De natuur op haar mooist, geen enkele reden om er nog meer van jezelf in te stoppen.

De meeste inzendingen betreffen inderdaad foto’s die zijn gemaakt door fotografen die genieten van de schoonheid van de natuur, door deze zo mooi mogelijk in beeld te brengen, zonder een eigen handtekening te zetten. Geniet ervan!

Ger Sauer, persoonlijk lid

Goos Veenendaal, FC Heerhugowaard

Galerij

Jouw foto(’s) in In Beeld?

Voor het thema ‘Abstract’ in nr. 113 kun je foto’s insturen t/m 21 juli naar Rob Agterdenbos, rob.agterdenbos@gmail.com. Maximaal 3 bestanden Jpg, lange zijde 1500 pixels, als email-bijlage, géén Zip-bestanden of WeTransfer, geen prints. Vermeld ook je clubnaam (of persoonlijk lid). Na de selectie vragen we het bestand in hoge resolutie. We hopen dan op een omgaande reactie. Pak de kans op publicatie en werk mee aan een mooi artikel. 

Het thema voor nr. 114 is ‘Openbaar Vervoer’, in te zenden voor 20 oktober.

  • Voorwoord

    Vorige pagina
  • Interview: Kees Siemons – insomnia

    Volgende pagina

Volg ons op Social Media!

©2024 | Fotobond – alle rechten voorbehouden