door Rob Agterdenbos
Foto Individueel
Foto Individueel 2024: Storytelling/documentair
Bezoek ook eens onze website(s) en Social Media.
door Rob Agterdenbos
Foto Individueel
Foto Individueel 2024: Storytelling/documentair
Foto Individueel is een wedstrijd voor alle leden van de Fotobond en wordt sinds 2022 tweemaal per jaar georganiseerd. Het thema van de tweede editie van 2024 was Storytelling/ documentair. Er kwamen prachtige series binnen, waarvan we hier enkele bekroonde bespreken.
De deelnemers mochten drie tot maximaal vijf foto’s insturen. Er moest sprake zijn van een serie met een achterliggend verhaal, maar dat mocht ook minder letterlijk worden genomen. De serie mocht ook over een gevoel of een bepaalde emotie gaan of zelfs een specifieke schoonheidsbeleving als onderwerp hebben. In storytelling voegt elke foto van de serie iets toe, ze vullen elkaar aan of iedere foto extra geeft meer verdieping aan de serie. Er werden 162 series ingestuurd, die gejureerd werden door Gerrit Meerman, Rob Agterdenbos en Wim Geerts. De organisatie stond onder leiding van Rob Gerritsen die alles perfect had voorbereid.
De actieve leden van fotoclubs die deelnemen aan de wedstrijden, kijken altijd met veel interesse uit naar hoe de jury hun ingezonden werk heeft beoordeeld en hoe de scores zijn uitgevallen. Maar de juryleden en de coördinator zijn niet minder geïnteresseerd. Wat krijgen ze te zien? Zijn er ontwikkelingen binnen de vrijetijdsfotografie? En vooral wordt er gekeken naar de kwaliteit van het werk, voor zover dat lukt bij een digitale beoordeling van foto’s. Is er sprake van vooruitgang?
Het viel op dat er relatief veel series met het minimale aantal van drie foto’s werden ingezonden, die eigenlijk allemaal niet zo hoog scoorden. Wordt de serie te smal of is er geen diepgang of geen compleet verhaal? Of is de maker van een korte serie misschien een gemakzuchtige fotograaf die niet het uiterste uit een onderwerp haalt? De jury durfde geen oorzaak aan te wijzen…
Frisse blik
De traditionele onderwerpen, zoals landschap, abstract en portret, maken steeds meer plaats voor het korte en krachtige verhaal en modernere documentaires. Fotografen laten vaak zien wat ze persoonlijk boeit en opvalt; men wil daar ook origineel in zijn. Fotografen en hun foto’s raken steeds meer verbonden. De jury houdt van fotografen met een frisse blik. De juryleden willen leren van fotografen met een andere kijk op de wereld om hen heen en ze zien graag foto’s van een plek waar ze nooit geweest zijn of zelf anders gezien hebben. En de jury bleek een liefhebber van kleine emoties die goed in beeld gebracht werden en ook van mooie foto’s die je bijblijven.
Winnende series
En dan de uitslag. Jeroen de Haan is de winnaar en samen met de series van Wouter Vroom, Erik van Gilst en Erik Verstegen kreeg hij goud. Vijf series kregen zilver en dertien series brons. Op onze website kun je het nog eens goed bekijken.
Winnaar Jeroen de Haan maakte de serie Knooppunt Utrecht. Fietsenstalling Knoop is de grootste fietsenstalling ter wereld. Zijn serie laat op uitmuntende wijze zien dat er in Utrecht, naast de bovenwereld met veel auto’s, een uitgebreide ondergrondse wereld bestaat ten behoeve van het langzame verkeer en dat die vooral uit fietsers en enkele voetgangers bestaat. Die wereld telt 12.500 fietsparkeerplaatsen en verder alleen kruisende fietsers en overstekende voetgangers, zich verplaatsend over meer etages. Jeroen laat precies zien wat je daar onder de grond aantreft. Heel zorgvuldig en consequent gefotografeerd, prachtig in een vierkant formaat gezet, geen foto is teveel en er is niets wat je mist. Strak maar natuurlijk gekaderd en vooral steeds uitstekend getimed, niet voor de muziek uit en ook niet achter de feiten aan, zoals alleen goede straatfotografen dat kunnen.
Gedachtenhoofd. Erik van Gilst.
Galerij
Organisatie
©2024 | Fotobond – alle rechten voorbehouden