In Beeld 104
Loading...

Interview
Door Peter van Tuijl

Persoonlijk lid en lid van de LG Documentaire Fotografie

Cor Oorthuijsen

“Ik maak foto’s van wat me opvalt. Foto’s die er fotografisch goed uitzien en waardoor bij anderen een glimlach of een frons op het gezicht kan verschijnen.”

Nieuwe Maas bij Rotterdam

Jezus en St. Jacobus de Meerdere in goed gezelschap

Cor noemt zich een klassieke reportagefotograaf. Klassiek in de zin dat de foto een verhaal moet vertellen. “Ik zie vandaag de dag nogal wat onbegrijpelijke foto’s waarbij het meer lijkt te gaan om het verhaal achteraf. Van mij mag dat allemaal, maar zelf streef ik naar een bepaald moment en kader waarbinnen het verhaal zich afspeelt. Dat zal de ene keer met meer stelligheid gebeuren dan de andere, en natuurlijk hoeft de interpretatie ook niet eenduidig te zijn. Zo zie ik de wereld ook niet. Het is vaak de dubbelzinnigheid in onze wereld die mij verwondert, aantrekt en tegelijkertijd kan afstoten. Ik verbaas me b.v. over het fenomeen dat vierdaagse-lopers, in militaire outfit, liedjes zingen met niet voor kinderoren bestemde termen en toch volop applaus oogsten, of dat een politiek-recalcitrante ‘belletje trekker’ een hele schare kiezers achter zich krijgt.”


Cor is sinds een aantal jaren persoonlijk lid van de Fotobond. Met name in de reportage, de landelijke groep Documentaire Fotografie, vindt hij een aantal gelijkgestemden. Fotografen die op pad gaan, niet altijd met een vooropgezet plan, en met beelden terugkomen die de pure registratie overstijgen. 


“Het stimuleert me om te zien waarmee ze bezig zijn en hun verhalen te horen. In de amateurfotografie waardeer ik het vakmanschap dat vaak voorop staat en dat er sprake is van enige bescheidenheid over het werk dat gemaakt wordt. De landelijke groep stimuleert me, ik zie op de bijeenkomsten veel fraai fotowerk en ik krijg feedback op mijn eigen werk. Ook belangrijk is dat in de groep de foto’s goed besproken worden, steeds op zoek naar de diepere betekenis en daar leer ik enorm van. Het helpt me ook bij het selecteren van mijn eigen foto’s voor b.v. een boek of in een project.”



Nabijheid met distantie

Terrasleven in tijden van corona

Munstergeleen

Steyl

Bezinningshuis Carmeli, Sittard

Cor werkte gedurende vier jaar aan zijn boek ‘een pacifist aan het front’.

“Als erkend gewetensbezwaarde militaire dienst heb ik een moeilijke relatie met oorlog en geweld. Ik denk dat (oorlogs-)geweld veel kapot maakt en eerder schade aanricht dan tot een bevredigende oplossing leidt. Toch was de Last Post, die in juli 2011 in Ieper voor de gesneuvelde militairen van de Eerste Wereldoorlog geblazen werd, het startsignaal van mijn eerste grote project. Tussen 2014 en 2018 bezocht ik jaarlijks een keer of vier de Belgische en Franse gebieden waar, 100 jaar eerder, diverse bloedige veldslagen hebben plaatsgevonden.”

In het boek zie ik de ernst van de herdenking van de oorlog, maar ook het relativerende zowel in de gebeurtenissen als in het landschap. Cor schrijft in zijn voorwoord: “Waar tijdens de oorlog alles plat is gebombardeerd groeien nu bomen en struiken”. Het boek is documentair van aard en opgebouwd via hoofdstukken. ‘Verstoord landschap’ is er een van. Zelfs 100 jaar later draagt het landschap nog ‘sporen van schuld’, terwijl in het laatste hoofdstuk ‘de oorlog herdenken’ naast vlagvertoon ook het Belgische bier rijkelijk vloeit. Inmiddels werkt Cor aan een nieuw project ‘van Waddenzee naar Fisterra.

“Ik wil wandelen vanuit Nederland via Santiago de Compostela naar ‘het einde van de wereld’ Fisterra. Ik wil in contact komen met mensen die deze pelgrimstocht, de camino, lopen om te onderzoeken wat hun drijfveren zijn. Is het de religie, de oorspronkelijke reden, of zijn er andere waarom ze zo’n zware tocht ondernemen. Ik ben gewoon in Friesland begonnen onder het mom: ‘ik zie wel wat ik tegenkom’. Bij Zwolle moest ik de IJssel over, maar er ging geen pontje. De redder bleek een soort van Christoffel die mij in zijn eigen bootje de rivier overzette. Tijdens de tocht vertelde Jacob me over zijn leven en dat is dan weer een uitgangspunt voor een in mijn ogen bijzondere foto. Een andere foto is die van de non in de kerk met de onscherpe tralies op de voorgrond. Daarmee probeer ik de gesloten orde waartoe zij behoort te symboliseren.

Door de pandemie heb ik nog maar een paar keer een stuk in Nederland afgelegd. Ik kijk uit naar de periode dat we weer kunnen reizen om letterlijk verder te kunnen. Sinds mijn project over WO-I ben ik het langere project gaan waarderen. Tussentijds filosofeer je erover, praat je er met fotovrienden over en evolueert zo’n project. En als ik niet reis ben ik dichterbij huis op zoek naar opvallende situaties om vast te leggen.”

Jacob, Hearst

Verdun

Mons Saint Symphorien

Albert Centenary battle Somme

Diksmuide

Douaumont, ossuaire

Albert Centenary battle Somme

Vitrimont

Steenstrate, IJzerwake

Galerij

  • Predicaat: Ballotage BMK 2021

    Vorige pagina
  • In 50 jaar, hoe Nederland veranderde sinds 1970

    Volgende pagina

Volg ons op Social Media!

©2024 | Fotobond – alle rechten voorbehouden